Logo Katrien Hernalsteen

Gezonde snacks voor op school

Tips voor het samenstellen van een gezonde brooddoos

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Tijd om weer brooddozen te vullen en boterhammen te smeren. Maar wat zijn de gezondste opties? Graag geef ik je vier tips mee voor een gezonde brooddoos voor jou en je kind(eren).

Gezonde brooddoos
Bruine graanproducten

Tip 1: Kies voor volkoren- of bruine graanproducten

Volkoren of bruin brood bevat meer voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen dan zijn witte variant.

Vervang de witte boterham vaker door de volkoren- of bruine variant. Boterhammen kunnen ook vervangen worden door broodjes, pitstolets, sandwiches, wraps, rijst, pasta, couscous, pannenkoek, … . Ook die bestaan in een volkoren versie.

Bruine graanproducten

Tip 2: Varieer in belegsoorten en eet zo weinig mogelijk bewerkt vlees

Vleeswaren, slaatjes op basis van mayonaise en chocopasta zijn niet altijd gezonde keuzes maar zijn wel voor vele dagelijkse kost.

Gelukkig bestaan er heel wat gezondere belegkeuzes. Wissel af tussen plantaardig en niet-plantaardige belegsoorten.

Voorbeelden van gezond plantaardig beleg:

 
  • fruit: banaan, aardbei, perzik …

  • groenten: rauw, gegrild of als spread

  • notenpasta: bv. 100 % pindakaas

  • peulvruchtenspread: bv. hummus, linzenpaté

En dan rest er je er ook nog opties aan niet-plantaardige opties: 

 
  • eieren: gebakken, hard of zachtgekookt

  • kaas zoals cottagecheese, mozzarella, plattekaas

  • vis zoals haring, sardientjes, garnalen of vis uit blik

  • (gebakken) kip- of kalkoenfilet

Meer informatie over gezonde belegkeuzes kan je terugvinden in een vorige post. Eet maximaal één keer per dag vlees. Dus bij je boterham óf bij je warme maaltijd.

Afwisseling is belangrijk om voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Wissel af binnen deze gezonde opties en uiteraard mag je ook eens afwisselen met minder gezonde opties zoals choco, confituur, salami en dergelijke maar beperk de portie en de frequentie hiervan.

Pindakaas
Groenten als beleg
Vinaigrette

Tip 3: Kies voor een gezonde vetstof

Gebruik een mespunt zachte of vloeibare margarine of minarine per snede brood. Beperk het gebruik van boter. Deze bevat veel verzadigde (slechte) vetten terwijl, margarine en minarine voornamelijk onverzadigde (gezonde) vetten bevatten met een gunstig effect op je gezondheid. Houd het wel bij één mespunt per snede of een dun laagje op je pistolet of broodje.

In de plaats van margarine of minarine kan je ook een dun laagje (light)mayonaise, dressing of vinaigrette smeren. Andere sauzen zijn rijk aan vet, zout en suiker en beperk je best zo veel mogelijk.

Vinaigrette

Tip 4: Kies voor extra groenten!

Om aan de dagelijkse portie van 300 g groenten te komen, is het raadzaam om tijdens de lunch een portie groenten in te schakelen.

Leg wat blaadjes sla of schijfjes komkommer tussen je boterham. Zo kom je gemakkelijk aan 50 tot 100 g groenten. Of beleg je boterham met groentespread of gegrilde groenten. Of vul de brooddoos aan met snoepgroenten zoals kerstomaatjes, komkommerschijfjes, een rauwe wortel of enkele radijzen.

Met deze tips kan je aan de slag om je brooddoos of die van je kind(eren) gezonder te maken.

Extra groenten

Hulp nodig om je voedingspatroon aan te passen?

Maak vandaag nog je afspraak!