Het nieuwe schooljaar is begonnen! Tijd om weer brooddozen te vullen en boterhammen te smeren. Maar wat zijn de gezondste opties? Graag geef ik je vier tips mee voor een gezonde brooddoos voor jou en je kind(eren).
Volkoren of bruin brood bevat meer voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen dan zijn witte variant.
Vervang de witte boterham vaker door de volkoren- of bruine variant. Boterhammen kunnen ook vervangen worden door broodjes, pitstolets, sandwiches, wraps, rijst, pasta, couscous, pannenkoek, … . Ook die bestaan in een volkoren versie.
Vleeswaren, slaatjes op basis van mayonaise en chocopasta zijn niet altijd gezonde keuzes maar zijn wel voor vele dagelijkse kost.
Gelukkig bestaan er heel wat gezondere belegkeuzes. Wissel af tussen plantaardig en niet-plantaardige belegsoorten.
Voorbeelden van gezond plantaardig beleg:
fruit: banaan, aardbei, perzik …
groenten: rauw, gegrild of als spread
notenpasta: bv. 100 % pindakaas
peulvruchtenspread: bv. hummus, linzenpaté
En dan rest er je er ook nog opties aan niet-plantaardige opties:
eieren: gebakken, hard of zachtgekookt
kaas zoals cottagecheese, mozzarella, plattekaas
vis zoals haring, sardientjes, garnalen of vis uit blik
(gebakken) kip- of kalkoenfilet
Meer informatie over gezonde belegkeuzes kan je terugvinden in een vorige post. Eet maximaal één keer per dag vlees. Dus bij je boterham óf bij je warme maaltijd.
Afwisseling is belangrijk om voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Wissel af binnen deze gezonde opties en uiteraard mag je ook eens afwisselen met minder gezonde opties zoals choco, confituur, salami en dergelijke maar beperk de portie en de frequentie hiervan.
Gebruik een mespunt zachte of vloeibare margarine of minarine per snede brood. Beperk het gebruik van boter. Deze bevat veel verzadigde (slechte) vetten terwijl, margarine en minarine voornamelijk onverzadigde (gezonde) vetten bevatten met een gunstig effect op je gezondheid. Houd het wel bij één mespunt per snede of een dun laagje op je pistolet of broodje.
In de plaats van margarine of minarine kan je ook een dun laagje (light)mayonaise, dressing of vinaigrette smeren. Andere sauzen zijn rijk aan vet, zout en suiker en beperk je best zo veel mogelijk.
Om aan de dagelijkse portie van 300 g groenten te komen, is het raadzaam om tijdens de lunch een portie groenten in te schakelen.
Leg wat blaadjes sla of schijfjes komkommer tussen je boterham. Zo kom je gemakkelijk aan 50 tot 100 g groenten. Of beleg je boterham met groentespread of gegrilde groenten. Of vul de brooddoos aan met snoepgroenten zoals kerstomaatjes, komkommerschijfjes, een rauwe wortel of enkele radijzen.
Met deze tips kan je aan de slag om je brooddoos of die van je kind(eren) gezonder te maken.
De stap naar een gezondere levensstijl zetten? Dan brengt Diëtiste & Gezondheidscoach Katrien Hernalsteen uit Leuven raad.
Elke maandag (Huisartsenpraktijk De Flint)
Elke donderdag (Huisartsenpraktijk Tweewaters)
Copyright © 2025 Diëtiste & Gezondheidscoach Katrien Hernalsteen. Alle rechten voorbehouden.